Przejdź do głównej zawartości
Odżywianie

Owoce i Warzywa Pozytywnie Wpływają na Samopoczucie Psychiczne u Dzieci

Owoce i Warzywa Pozytywnie Wpływają na Samopoczucie Psychiczne u Dzieci
Emily Wilcock
Autor i ekspert3 lat Ago
Wyświetl profil Emily Wilcock
“Zjedz swoje warzywka” to sentencja, którą wielu z nas zna, ale w rzeczywistości istnieje pewne naukowe poparcie, dlaczego rodzice upewniają się, że zjedliście swoje warzywa. Niedawne badania na University of East England wykazały, że spożywanie pięciu warzyw dziennie może pozytywnie wpłynąć na samopoczucie psychiczne i fizyczne. Zrozumiałe jest, dlaczego baton czekoladowy może być faworyzowany w porównaniu do owoców, ale badania wykazały, że złe odżywianie może mieć podobny wpływ na samopoczucie psychiczne jak bycie świadkiem regularnej przemocy lub kłótni.  
Samopoczucie i warzywa

Badania

Racja, przejdźmy do tego, jak doszło do takich wniosków. 9000 dzieci wypełniło dzienniczek jedzenia i przeszło testy stanu psychicznego odpowiednie dla ich przedziału wiekowego.

Samopoczucie - Wyniki

Wyniki uwzględniały różne odmiany jedzenia, w tym jedną lub dwie porcje owoców i warzyw oraz wpływ codziennego pożywnego śniadania.Uczniowie, którzy nie jedli owoców i warzyw osiągnęli gorszy wynik samopoczucia w porównaniu do tych, które je spożywały.1 Spożywanie jednej lub dwóch porcji warzyw i owoców dziennie spowodowało wzrost oceny samopoczucia o 1,42 jednostki, a pięciu porcji spowodowało wzrost o 3.73, co wskazuje na silny związek pomiędzy jedzeniem owoców i warzyw a samopoczuciem.Aby uzyskać lepsze spojrzenie na wpływ żywienia na poczucie psychiczne u dzieci, przeanalizowano również ich śniadania i obiady.Zgodnie ze starym powiedzeniem “Śniadanie, to najważniejszy posiłek dnia”, badanie pokazało, że dotyczy to nie tylko Twojego ciała, ale również zdrowia psychicznego. Badanie wykazało, że uczniowie, którzy zaczęli jeść tradycyjne śniadania zamiast przekąsek, poprawili samopoczucie psychiczne.Jednak nie jedzenie niczego było lepsze dla zdrowia psychicznego, niż wypicie energetyka na śniadanie.

Podsumowanie

Jedna szósta dzieci cierpi z powodu zdrowia psychicznego, a liczba ta w ciągu ostatnich trzech lat wzrosła o 50%. Spożywanie pożywnej diety wydaje się łatwym sposobem na przynajmniej niewielką poprawę samopoczucia psychicznego, zwłaszcza, że codzienne nawyki żywieniowe 9000 dzieci wykazały korelację między większym spożyciem owoców i warzyw, a poprawą wyników w zakresie samopoczucia psychicznego. I na pewno możemy dorzucić do tego wszystkiego pożywne śniadanie. W końcu jest to najważniejszy posiłek dnia. 
dieta

5 Łatwych Sposobów Na Jedzenie z Zawartością Endorfin | Najlepsze Produkty Wspierające Zdrowie Psychiczne

Lepsze jedzenie = lepsze samopoczucie. Łatwo jest zrozumieć związek między niedoborami żywieniowymi, a chorobą fizyczną, ale mniej osób jest świadomych związku między dietą a zdrowiem psychicznym.

Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.

Trening

5 Sposobów na radzenie sobie ze stresem

Na pewno nie jesteś sam w dni, w których czujesz, że to wszystko staje się trudne do zniesienia - istnieje wiele prostych kroków, aby zmniejszyć obciążenie stresem

https://www.iflscience.com/health-and-medicine/eating-more-fruit-and-vegetables-linked-to-better-childhood-mental-health/

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.

Emily Wilcock
Autor i ekspert
Wyświetl profil Emily Wilcock
After completing an internship with Myprotein, Emily returned to university to finish her Bachelor of Science degree in Business Management and Marketing. With experience in lifestyle writing, Emily aims to entertain and educate through her work. Her focuses include recipes, real and inspiring stories, and working with writers to help provide easy-to-digest evidence-based research. Her work on recipes has been previously featured in The Supplement magazine, with a particular focus on high-protein, nutritious meals, plus advice on how to properly fuel your body. Outside of work, Emily’s top priority is food. She’s a self-professed star baker and a connoisseur of all things baked. In her spare time, she’s either cooking up a storm, our looking out for the opportunity to try out Manchester’s newest restaurants. But as a huge fan of carbs, if it’s not pasta or pasta-adjacent, she’s not interested. If she’s not in the kitchen, she’s tucked up with a book for an early night, or you’ll find her in the gym working up a sweat. Afterall, all those carbs require quite the appetite.
myprotein