
Ten prosty przepis na jednogarnkowy wegański posiłek to gwarancja niesamowicie smacznej odmiany Twoich codziennych obiadów.
- 2 łyżki stołowe 100% Oleju Kokosowego
- 1 cebula (posiekana)
- 1 mały kawałek imbiru (starty)
- 3 ząbki czosnku (rozgniecione)
- 1,5 łyżki stołowej kurkumy
- 1,5 łyżki stołowej kminku
- 1,5 łyżki stołowej curry w proszku
- 300g czerwonej soczewicy (umytej)
- 1 puszka posiekanych pomidorów
- 1,2l bulionu warzywnego
- Kolendra do ozdoby
- 200g mąki pszennej
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g jogurtu roślinnego (naturalnego)
- Na dużą patelnię wyłóż olej kokosowy i trzymaj na średnim ogniu. Po roztopieniu dodaj cebulę, imbir i czosnek i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
- W międzyczasie przygotuj wywar w osobnej misce lub dzbanku — kostkę rosołową rozpuść w 1200 ml wrzącej wody. Odłóż na bok.
- Następnie wsyp przyprawy: kurkumę, kminek i curry na patelnię i smaż przez kolejną minutę, mieszając.
- Dodaj soczewicę i wymieszaj, aby upewnić się, że w pełni połączyła się ze składnikami na patelni. Następnie dodaj pomidory.
- Teraz ostrożnie wlej bulion, powoli mieszając. Zmniejsz ogień, nałóż pokrywkę na patelnię i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
- Czekając, zacznij przygotowywać swoje chlebki naan. Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia i jogurt do miski, a następnie dobrze wymieszaj, do uzyskania konsystencji gęstego ciasta.
- Podsyp blat odrobiną mąki, a następnie własnoręcznie zagnieć ciasto i uformuj z niego kulkę. Użyj ostrego noża, aby pociąć je na równe części — my zrobiliśmy aż 8 części mini wersji chlebków, ale ćwiartki dałyby duże.
- Uformuj rękoma każdą odkrojoną część ciasta w kształt płaskiego dysku, a następnie umieść je pojedynczo na patelni na średnim ogniu. Smaż każdy przez kilka minut, aż zacznie unosić się i brązowieć.
Gdy Twoja jednogarnkowa zupa z czerwonej soczewicy się ugotuje, dobrze wymieszaj, a następnie podziel na kilka porcji z ryżem do pojemników i otrzymasz gotowe posiłki. Dodaj mini naan do każdego i udekoruj kolendrą.

Kuleczki Brownie z 3 Składników | Prosto i Smacznie
Kakao ma tak wiele korzyści dla zdrowia i samopoczucia - zaczynając od tego, że ...

Wysokobiałkowy Croissant w Blaszce
Nawet nie wiemy od czego zacząć ten śniadaniowy przepis. Jakby tosty francuskie ...
Jednogarnkowy Wegański Posiłek
Informacje odżywcze (w porcji)
Lentil Dahl | Naan | |
Kalorie | 191 | 144 |
Całkowita Zawartość Tłuszczu | 14,3g | 19,2 |
Całkowita Zawartość Węglowodanów | 8,5g | 3,1 |
Białko | 9g | 5,4 |

Lauren jest absolwentką literatury angielskiej pochodzącą z Południa. Zawsze uwielbiała pływać, niedawno odkryła siłę treningu siłowego i regularnie pracuje nad poprawą podczas cotygodniowych zajęć z jogi.
W weekendy zazwyczaj gotuje lub wychodzi na brunch. Lubi wypróbowywać nowe przepisy ze swoimi współlokatorami - zwłaszcza, że dopiero pozbywa się studenckich nawyków, takich jak dieta makaronowa. Przede wszystkim mocno wierzy w zachowanie równowagi między siłownią a dżinem.
Dowiedz się więcej o doświadczeniu Lauren tutaj.