Wysokobiałkowe czy Wysokowęglowodanowe Śniadanie? | Które Lepsze?


- Białko czy węglowodany na śniadanie
- Korzyści z diety wysokobiałkowej
- Korzyści z wysokowęglowodanowych śniadań
- Lepiej zjeść na śniadanie węglowodany czy białko?
Białko czy węglowodany na śniadanie?
Korzyści z wysokobiałkowej diety
Białko, pomimo swojej reputacji, nie jest przeznaczone tylko dla kulturystów i bywalców siłowni. Wykazano, że diety wysokobiałkowe przynoszą różne korzyści dla zdrowia i składu fizycznego, w tym poprawę ciśnienia krwi, zmniejszenie tkanki tłuszczowej i większą utratę wagi.1
Ale dieta wysokobiałkowa niekoniecznie składa się tylko z mięsa. Przegląd systematyczny na dużą skalę i metaanaliza z udziałem ponad 700 000 uczestników wykazały, że wyższe całkowite spożycie białka, wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z jakiejkolwiek przyczyny, a spożycie białka roślinnego wiązało się z niższym ryzykiem śmiertelności z powodu chorób układu krążenia.2
Naukowcy zauważyli, że dodatkowe 3% energii z białka roślinnego dziennie, wiązało się z 5% niższym ryzykiem śmierci ze wszystkich przyczyn. Następnie zasugerowali, że powinniśmy rozważyć zastąpienie niektórych pokarmów zawierających białko zwierzęce źródłami białka roślinnego, ponieważ może to zwiększyć długowieczność.2
Regulowanie energii
Pomaga w zarządzaniu wagą i wspiera cele dotyczące kompozycji ciała
Badania wielokrotnie podkreślały skuteczność białka w odchudzaniu.3 Jedno z badań dotyczyło spożycia białka serwatkowego podczas śniadania w porównaniu z innych źródłem białka i wysoko węglowodanowym posiłkiem. Naukowcy odkryli, że grupa spozywają białko serwatkowego miała znacznie lepsze wyniki w utracie wagi i tłuszczu, a także poprawę markerów metabolicznych w porównaniu z pozostałymi dwiema grupami.
Po drugie, nadmierne spożycie białka może nawet nie skutkować przyrostem masy ciała i/lub tłuszczu, zwłaszcza w porównaniu z węglowodanami i/lub tłuszczami.4
Po trzecie, diety i posiłki o wyższej zawartości białka mają mocny wpływ na reakcję sytości i głód.5
Regulacja sytości i głodu
Białko świetnie sprawdza się w sprawianiu, że po jedzeniu czujemy się w pełni usatysfakcjonowani. Ale oprócz swoich sycących właściwości, spożycie białka promuje również wydzielanie hormonów regulujących głód - leptyny i greliny. Leptyna jest hormonem regulującym uczucie sytości, podczas gdy grelina powoduje, że czujesz głód. Wyższe spożycie białka zmniejsza poziom greliny i promuje leptynę, zmniejszając apetyt .5
Śniadanie wysokowęglowodanowe - korzyści
Napędzanie aktywności
Głównym celem śniadania może być podsycenie porannej sesji ćwiczeń. Śniadanie o wysokiej zawartości węglowodanów byłoby idealny wyborem, ponieważ zapewniłoby Ci łatwo dostępne alternatywne źródła paliwa, które pozwolą Ci dłużej działać, osiągać lepsze wyniki i szybciej regenerować się po treningu.6
Radzenie sobie z głodem i poprawa zdrowia jelit
Błonnik jest fantastyczny. Odgrywa ważną rolę w utrzymaniu zdrowego mikrobiomu jelitowego, a zalecane spożycie 30 g dziennie może obniżyć ryzyko poważnych chorób i poprawić wyniki kontroli wagi.7
Potencjalna korzyści w poprawie nastroju
Jedną z wyjątkowych zalet śniadania o większej zawartości węglowodanów może być wpływ na poprawę nastroju. Diety o wyższej zawartości węglowodanów powiązano z niskimi poziomami kortyzolu, hormonu stresu.8
Czy lepiej zjeść na śniadanie więcej węglowodanów czy białka?
Podsumowanie - Jakie śniadanie lepsze?

5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań
Nie bez powodu ludzie mówią, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Sprawdź nasze 5 Prostych Wysokobiałkowych Śniadań

Uzupełnienie Suplementów | Powrót Do Treningów
Uzupełnienie suplementów może znacznie pomóc w osiągnięciu celów, dlatego zamierzamy omówić suplementy, których powinieneś rozważyć włączenie.

- Santesso, N., Akl, E., Bianchi, M. et al. Effects of higher- versus lower-protein diets on health outcomes: a systematic review and meta-analysis. Eur J Clin Nutr 66, 780–788 (2012). https://doi.org/10.1038/ejcn.2012.37
- Yu, Z., Nan, F., Wang, L. Y., Jiang, H., Chen, W., & Jiang, Y. (2020). Effects of high-protein diet on glycemic control, insulin resistance and blood pressure in type 2 diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical nutrition (Edinburgh, Scotland), 39(6), 1724–1734. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2019.08.008
- Hansen, T. T., Astrup, A., & Sjödin, A. (2021). Are Dietary Proteins the Key to Successful Body Weight Management? A Systematic Review and Meta-Analysis of Studies Assessing Body Weight Outcomes after Interventions with Increased Dietary Protein. Nutrients, 13(9), 3193. https://doi.org/10.3390/nu13093193
- Leaf, A., & Antonio, J. (2017). The Effects of Overfeeding on Body Composition: The Role of Macronutrient Composition – A Narrative Review. International journal of exercise science, 10(8), 1275–1296.
- Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American journal of clinical nutrition, 82(1), 41–48. https://doi.org/10.1093/ajcn.82.1.41
- Kerksick, C. M., Arent, S., Schoenfeld, B. J., Stout, J. R., Campbell, B., Wilborn, C. D., Taylor, L., Kalman, D., Smith-Ryan, A. E., Kreider, R. B., Willoughby, D., Arciero, P. J., VanDusseldorp, T. A., Ormsbee, M. J., Wildman, R., Greenwood, M., Ziegenfuss, T. N., Aragon, A. A., & Antonio, J. (2017). International society of sports nutrition position stand: nutrient timing. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 14, 33. https://doi.org/10.1186/s12970-017-0189-4
- Barber, T. M., Kabisch, S., Pfeiffer, A., & Weickert, M. O. (2020). The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients, 12(10), 3209. https://doi.org/10.3390/nu12103209
- Soltani, H., Keim, N. L., & Laugero, K. D. (2019). Increasing Dietary Carbohydrate as Part of a Healthy Whole Food Diet Intervention Dampens Eight Week Changes in Salivary Cortisol and Cortisol Responsiveness. Nutrients, 11(11), 2563. https://doi.org/10.3390/nu11112563