Suplementy

Izolat Serwatki Vs. Koncentrat Serwatki | Różnice

Kiedy po raz pierwszy zagłębisz się w zdrowe odżywianie i aktywność, nie ma wątpliwości, że natkniesz się na odżywkę białkową (mam na myśli, że czytasz artykuł na Myprotein.pl). Istnieje wiele różnych rodzajów – clear, kazeina, wegańska, sojowa – ale potęgą świata białek jest zdecydowanie białko serwatkowe.

Ale serwatka występuje w dwóch formach – koncentratu serwatki i izolatu serwatki. Obie pomogą Ci zbudować mięśnie, ale jakie są między nimi różnice?

Na szczęście, projektant produktów Myprotein i dietetyk katie Brown jest tutaj, aby wyjaśnić szczegóły, abyś wiedział która z tych form jest dla Ciebie najlepsza.

Co to jest serwatka?

Serwatka to główny składnik mleka krowiego, który jest bogaty w białko. Ekstraktujemy najlepszą część, aby wyprodukować białko serwatkowe. Oto najlepsze wyjaśnienie od Katie: 

“Białko serwatkowe jest jednym z głównych składników mleka krowiego, stanowi około 20% jego zawartości białka. Kiedy używa się mleka do produkcji sera, płyn który jest oddzielany od twarogu podczas tego procesu to właśnie serwatka.”

Ale jak ten płyn zamienia się w proszek? Cóż, po prostu filtrujemy go, odparowujemy i suszymy rozpyłowo, aby zamienić go w produkt, z którego mogą korzystać klienci.

Białko serwatkowe zawiera również wszystkie dziewięć aminokwasów. Są niezbędne, ponieważ potrzebujemy ich do funkcjonowania naszego organizmu, ale musimy pozyskiwać je ze źródłem pożywienia, ponieważ nie możemy ich sami wyprodukować. To właśnie sprawia, że białko serwatkowe jest pełnowartościowym białkiem. Jego mocny profil aminokwasowy wspomaga syntezę białek mięśniowych, czyli proces wzrostu i naprawy mięśni.

Koncentrat serwatki kontra izolat serwatki

W tym miejscu sprawy mogą być trochę zagmatwane. Białko serwatkowe występuję w dwóch formach – koncentratu i izolatu. Uwielbiane przez klientów Impact Whey Protein to koncentrat serwatki. Powstaje poprzez przeciskanie płynnej serwatki przez filtr i suszenie.

Izolat serwatki przechowi proces zwany mikrofiltracją z przepływem krzyżowych, który według Katie jest “bardziej rygorystycznym procesem filtracji, który powoduje oddzielenie białka od tłuszczu i laktozy”.

Oprócz różnic w procesie filtracji mają też nieco inną zawartość składników odżywczych.

Białko

Koncentrat serwatki zawiera 80 % białka, podczas gdy izolat ma nieco wyższą zawartość białka wynoszącą 90%, dzięki dodatkowemu filtrowaniu. 

Tłuszcz

izolat serwatki ma również niższą zawartość tłuszczu, dzięki procesowi filtracji, dzięki czemu jest idealny dla każdego, kto chce zmniejszyć zawartość tłuszczu w swojej diecie.

Laktoza

Ze względu na bardziej rygorystyczny proces filtracji izolatu serwatki, który oddziela tłuszcz i laktozę od białka, izolat serwatki jest bardziej odpowiedni dla osób z nietolerancją laktozy. 

Katie mówi, że szybkość wchłaniania izolatu serwatki i koncentratu serwatki jest prawie taka sama, więc odniesiesz podobne korzyści z obu tych produktów.

Czy powinienem wybrać izolat białka serwatkowego?

izolat serwatki jest idealny dla każdego, kto potrzebuje wysokiej jakości białka o niskiej zawartości tłuszczu i kalorii. Jednak ze względu na dodatkowe przetwarzanie potrzebne do wytworzenia izolatu serwatki jest nieco droższy, niż koncentrat.

Czy powinienem wybrać koncentrat białka serwatkowego?

Jeżeli szukasz szybkiego i łatwego sposobu na zwiększenie dziennego spożycia białka, koncentrat białka serwatkowego to doskonały wybór. Ma nieco wyższą zawartość tłuszczu od izolatu, ale nadal zawiera 80% białka i jest nieco tańszy.

Podsumowanie

Zarówno izolat serwatki, jak i koncentrat serwatki to świetny wybór, jeśli chodzi o białko. Oba dostarczają ponad 20 g białka na porcję, mają mnóstwo pysznych smaków i zawierają wszystkie dziewięć niezbędnych aminokwasów. Kluczowe różnice dotyczą zawartości białka, tłuszczu i laktozy. Zastanów się więc, co jest ważne dla Twoich celów,  my dostarczymy Ci białko.

izolat serwatki vs koncentrat serwatki

Spodobał Ci się ten artykuł? Sprawdź inne:

Regeneracja - Szybsza i Bardziej Efektywna | Porady

Ambasadorzy

Regeneracja - Szybsza i Bardziej Efektywna | Porady

Szybka i efektywna regeneracja - poznaj sekret Lucy i dowiedz się jak udaje jej się wykonywać 4 treningi siłowe i 4 biegowe tygodniowo.

2022-05-15 21:34:02Autor Monica Green


Podciąganie - Popraw Swoje, Dzięki Tym 7 Ćwiczeniom

Trening

Podciąganie - Popraw Swoje, Dzięki Tym 7 Ćwiczeniom

Ach, podciąganie. Jeśli trenujesz siłowo przez jakiś czas, chętnie założę się, że w pewnym momencie jednym z Twoich celów było dobre podciąganie się.

2022-05-18 22:31:47Autor Monica Green

Nasze artykuły należy wykorzystywać wyłącznie w celach informacyjnych i edukacyjnych i nie należy ich traktować jako porady lekarskiej. Jeśli jesteś zaniepokojony, skonsultuj się z pracownikiem służby zdrowia przed przyjęciem suplementów diety lub wprowadzeniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.



Monica Green

Monica Green

Autor i ekspert

Originally from South London, Monica graduated from the University of Leeds with a degree in Philosophy. After discovering a love for the gym whilst studying, Monica was drawn to weight training which helped her hugely through stressful times as a student. From writing for a popular student site, Monica developed her skills as an author, writing trending feature pieces regularly. She is thrilled to be able to combine her love for writing with her passion for the gym. In her spare time Monica loves to cook, try out new restaurants with friends and explore new walking trails.


Bądź na bieżąco – zapisz się do naszego newslettera aby otrzymywać informacje o naszych aktualnych ofertach i nowości na Blogu. Zapisz się do newslettera!