Darmowa dostawa do domu od 229zł Niezrównana jakość Zaproś znajomego, zarób 65zł Szybka dostawa do punktu odbioru OFERTA 1 + 1 NA WYBRANE PRODUKTY

+ 40% RABATU NA PRAWIE WSZYSTKO | KOD: PL40


KUP TERAZ
PRZEPISY

Odżywcze bezmięsne klopsiki

Monica Green
Published: 03.02.2024 Autor: Monica Green
Autor i ekspert

Bogaty, roślinny smak w każdym kęsie.

Niezależnie od tego, czy jesteś wegetarianinem, weganinem, czy po prostu jesteś elastyczny, te przepyszne bezmięsne klopsiki wprowadzą Cię w klimat niedzielnego obiadu. Dodaj je do parującego talerza spaghetti i polej ulubionym sosem bolońskim lub użyj do stworzenia wymarzonej wegetariańskiej przekąski.

Odżywcze bezmięsne klopsiki

Porcje Czas przygotowania Czas Pieczenia
30 klopsików 20 40

Składniki

  • 200 g suszonej soczewicy
  • 1 duża żółta cebula
  • 350 g mieszanki grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (zmieszanego z 4 łyżkami wody)
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki świeżej pietruszki (drobno posiekanej)
  • 1 łyżka szałwii
  • 1 łyżka włoskich ziół
  • Szczypta soli i pieprzu
  • 1 puszka fasoli cannellini (odsączonej i opłukanej)
  • Kilka kropel niskokalorycznego sprayu do gotowania

Sposób przygotowania

  1. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, namocz soczewicę poprzedniej nocy. W dniu gotowania opłucz, odsącz i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
  2. Przygotuj wszystkie warzywa - obierz i pokrój cebulę w kostkę, umyj i pokrój grzyby na małe kawałki oraz zmiażdż czosnek.
  3. Z grubsza posiekaj orzechy włoskie, aby były podobnej wielkości co kawałki warzyw.
  4. Wymieszaj zmielone siemię lniane z wodą w małej misce i odstaw do zgęstnienia - posłuży to do związania mieszanki.
  5. Na dużej suchej patelni dodaj posiekane orzechy włoskie i praż je na sucho przez kilka minut, aby odblokować smak i sprawić, że będą bardziej chrupiące. Następnie przenieś je do miski i pozwól im ostygnąć.
  6. Na tej samej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Dodaj cebulę i smaż, aż się skarmelizuje. Nie spiesz się i pozwól cebuli stopniowo uwalniać swoją słodycz - gotuj na małym ogniu, aby uzyskać najlepszy smak.
  7. Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj z ugotowaną soczewicą.
  8. Gdy cebula będzie miękka i nabierze ciemnobrązowego koloru, dodaj grzyby. Gotuj do miękkości i aromatu, a następnie dodaj zmiażdżony czosnek i zioła. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowaną soczewicą i dobrze wymieszaj.
  9. Lekko zwilżonymi dłońmi uformuj z masy kulkę, mniej więcej wielkości dużego orzecha włoskiego. Umieść na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i zrób to samo z resztą masy.
  10. Jeśli chcesz zamrozić kilka kulek do łatwych posiłków w ciągu tygodnia, ułóż je na tacy, nie dotykając się nawzajem, zamroź, a następnie przenieś do pojemnika do przechowywania. Przed pieczeniem należy dokładnie rozmrozić.

Informacje Odżywcze - Bezmięsne klopsiki

Wartości w porcji
Kalorie Węglowodany Białko Tłuszcz
416 27g 16g 26g

Spodobał Ci się ten przepis? Sprawdź inne:

Jednoblaszkowe wrapy z halloumi

Kolorowe warzywa I skwierczące halloumi nadadzą barw Twojemu dniu.Więc następnym...

17.01.2024 Autor: Emily Wilcock

Kojący koktajl z kurkumy

Uzupełnij makro- i mikroelementy dzięki kojącemu koktajlowi z kurkumy. Koktajl t...

04.01.2024 Autor: Monica Green
Monica Green
Monica Green Autor i ekspert
Originally from London, Monica graduated with a degree in Philosophy from the University of Leeds, where she honed her writing skills at a popular student news website and discovered her passion for weight training. Now, she’s proud to combine her love of fitness with her talent for storytelling. Outside of work, Monica enjoys cooking, exploring new restaurants, and discovering scenic walking routes.

Powiązane posty