Błonnik Pokarmowy | 22 Pokarmy o Wysokiej Zawartości Błonnika

- Czym jest błonnik?
- Jakie są korzyści błonnika pokarmowego?
- Jak dużo błonnika pokarmowego potrzebuje?
- 22 pokarmy bogate w błonnik

Czym jest błonnik pokarmowy?
- Polisacharydy
- Lignina
- Inulina
- Skrobia Oporna
Błonnik pokarmowy - Korzyści
Zdrowie serca
Kontrola Insuliny i cukru we krwi
Utrata masy ciała
Zdrowe trawienie
Zdrowie układu odpornosciowego
Jak dużo błonnika pokarmowego potrzebuje?
22 pokarmy bogate w błonnik
- Fasola
- Brokuł
- Popcorn
- Jabłka
- Gruszki
- Ziemniaki
- Awokado
- Karczochy
- Orzechy
- Nasiona
- Jagody
- Banany
- Pomarańcze
- Seler
- Brukselka
- Kalafior
- Kapusta
- Jęczmień
- Owies
- Komosa ryżowa
- Brązowy ryż
- Groszek

Podsumowanie

Czy Sterole Roślinne Obniżają Poziom Cholesterolu?
Sterole roślinne to fascynujący związek występujących w roślinach, który odgrywa niesamowitą rolę w redukcji “złego cholesterolu”, czyli LDL.
Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.

Czekoladowo-Orzechowy Flapjack
Ten flapjack z czekoladą i orzechami laskowymi jest idealną przekąską, która pomoże Ci naładować energię po ciężkim treningu lub długim dniu w biurze.

Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.
- Anderson, J. W., Baird, P., Davis, R. H., Ferreri, S., Knudtson, M., Koraym, A., … & Williams, C. L. (2009). Health benefits of dietary fiber. Nutrition reviews, 67(4), 188-205.
- Liu, S., Stampfer, M. J., Hu, F. B., Giovannucci, E., Rimm, E., Manson, J. E., … & Willett, W. C. (1999). Whole-grain consumption and risk of coronary heart disease: results from the Nurses’ Health Study. The American journal of clinical nutrition, 70(3), 412-419.
- Brown, L., Rosner, B., Willett, W. W., & Sacks, F. M. (1999). Cholesterol-lowering effects of dietary fiber: a meta-analysis. The American journal of clinical nutrition, 69(1), 30-42.
- Anderson JW . Dietary fiber and associated phytochemicals in prevention and reversal of diabetes. In: Pasupuleti VK Anderson JW, eds. Nutraceuticals, Glycemic Health and Type 2 Diabetes. Ames, Iowa: Blackwell Publishing Professional; 2008:111–142.
- Vos, A. P., M’rabet, L., Stahl, B., Boehm, G., & Garssen, J. (2007). Immune-modulatory effects and potential working mechanisms of orally applied nondigestible carbohydrates. Critical Reviews™ in Immunology, 27(2).
- You, A. (2015). Dietary guidelines for Americans. US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture.