Psyllium Husk – 5 Niesamowitych Korzyści Zdrowotnych

W tym artykule znajdziesz:

Czym jest psyllium husk?
Psyllium husk jest formą błonnika, który pochodzi z łusek nasion babki płesznik z Azjatyckiej rośliny z rodzaju Plantago. Łuski mogą być zmielone na proszek i stanowią bogate źródło rozpuszczalnego błonnika. W układzie pokarmowym, błonnik rozpuszczalny pochłania wodę, aby spowolnić trawienie i wchłanianie różnych składników odżywczych zawartych w pożywieniu.
Korzyści Psyllium Husk
1. Psyllium husk może pomóc kontrolować glukozę
2. Psyllium husk może poprawić zdrowie serca
3. Łuski babki płesznik mogą pomóc w utracie wagi
4. Pomaga spełnić codzienne zalecenia dotyczące błonnika
5. Promuje naturalne ruchy jelit
Dawkowanie
Efekty uboczne
- Wzdęcia
- Skurcze żołądka
- Zaparcia
- Gazy
Podsumowanie
Łuski psyllium stanowią doskonałe źródło rozpuszczalnego błonnika i mogą zapewnić szereg korzyści zdrowotnych, od utrat wagi po poprawę zdrowia układu sercowo-naczyniowego i trawiennego. Tak więc, niezależnie od celu psyllium husk może zaoferować Tobie niedrogi i skuteczny sposób na wspieranie zdrowej diety i aktywnego stylu życia.
Często Zadawane Pytania
Co to jest psyllium husk?
Jakie są korzyści psyllium husk?
Czy psyllium husk może sprzyjać odchudzaniu?
Ile psyllium husk powinienem przyjmować?

Muzyka i Jej Wpływ Na Treningi i Wydajność
Muzyka podczas treningu interwałowego może poprawić wydajność i sprawić, że będziesz czerpać z tego większą radość. Kliknij i dowiedz się więcej!
Spodobał Ci się ten artykuł? Przeczytaj więcej na naszym blogu.

5 Sposobów na radzenie sobie ze stresem
Na pewno nie jesteś sam w dni, w których czujesz, że to wszystko staje się trudne do zniesienia - istnieje wiele prostych kroków, aby zmniejszyć obciążenie stresem

Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.
- Pastors, J. G., Blaisdell, P. W., Balm, T. K., Asplin, C. M., & Pohl, S. L. (1991). Psyllium fiber reduces rise in postprandial glucose and insulin concentrations in patients with non-insulin-dependent diabetes.The American journal of clinical nutrition, 53(6), 1431-1435.
- Gibb, R. D., McRorie Jr, J. W., Russell, D. A., Hasselblad, V., & D’Alessio, D. A. (2015). Psyllium fiber improves glycemic control proportional to loss of glycemic control: a meta-analysis of data in euglycemic subjects, patients at risk of type 2 diabetes mellitus, and patients being treated for type 2 diabetes mellitus.The American journal of clinical nutrition, 102(6), 1604-1614.
- McRorie Jr, J. W. (2015). Evidence-based approach to fiber supplements and clinically meaningful health benefits, part 1: What to look for and how to recommend an effective fiber therapy.Nutrition today, 50(2), 82.
- Ference, B. A., Ginsberg, H. N., Graham, I., Ray, K. K., Packard, C. J., Bruckert, E., … & Watts, G. F. (2017). Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel.European heart journal, 38(32), 2459-2472.
- Brum, J. M., Gibb, R. D., Peters, J. C., & Mattes, R. D. (2016). Satiety effects of psyllium in healthy volunteers. Appetite, 105, 27-36.
- Cicero, A. F., Derosa, G., Bove, M., Imola, F., Borghi, C., & Gaddi, A. V. (2010). Psyllium improves dyslipidaemia, hyperglycaemia and hypertension, while guar gum reduces body weight more rapidly in patients affected by metabolic syndrome following an AHA Step 2 diet.Mediterranean Journal of Nutrition and Metabolism, 3(1), 47-54.
- Pal, S., Ho, S., Gahler, R. J., & Wood, S. (2016). Effect on body weight and composition in overweight/obese Australian adults over 12 months consumption of two different types of fibre supplementation in a randomized trial. Nutrition & metabolism, 13(1), 82.
- Stephen, A. M., Champ, M. M. J., Cloran, S. J., Fleith, M., Van Lieshout, L., Mejborn, H., & Burley, V. J. (2017). Dietary fibre in Europe: current state of knowledge on definitions, sources, recommendations, intakes and relationships to health. Nutrition research reviews, 30(2), 149-190.
- Kaczmarczyk, M. M., Miller, M. J., & Freund, G. G. (2012). The health benefits of dietary fiber: beyond the usual suspects of type 2 diabetes mellitus, cardiovascular disease and colon cancer. Metabolism, 61(8), 1058-1066.
- Lambeau, K. V., & McRorie Jr, J. W. (2017). Fiber supplements and clinically proven health benefits: How to recognize and recommend an effective fiber therapy. Journal of the American Association of Nurse Practitioners, 29(4), 216-223.
- Moayyedi, P., Quigley, E. M., Lacy, B. E., Lembo, A. J., Saito, Y. A., Schiller, L. R., … & Ford, A. C. (2014). The effect of fiber supplementation on irritable bowel syndrome: a systematic review and meta-analysis. The American journal of gastroenterology, 109(9), 1367.