Orzechy, nasiona i pestki – korzyści z ich spożywania
Orzechy, nasiona i pestki stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych. Można je wykorzystywać w kuchni na różne sposoby. Orzechy sprawdzą się zarówno podawane z mięsem jak i na słodko. Można zrobić z nich masło orzechowe lub wykorzystać jako składnik sosu. Nasiona są najczęściej dodawane do pieczywa oraz wypieków, podobnie jak pestki. Wiele osób uwielbia jeść je jako przekąskę, ponieważ są smaczne i zdrowe. W tym artykule poznacie korzyści płynące z włączenia orzechów, nasion oraz pestek do swojego jadłospisu.
Nasiona i pestki
Z ziaren najpopularniejsze są pestki dyni, słonecznika oraz wiórki kokosowe. Wykorzystuje się je w przemyśle cukierniczym oraz przy pieczeniu pieczywa.
Wiórki kokosowe zadziałają na poprawę pracy przewodu pokarmowego. Zawierają witamy z grupy B i witaminę E oraz dużo białka i żelaza, a także nienasycone kwasy tłuszczowe w ich skład wchodzi również miedź, magnez, kwas foliowy i potas.
Pestki słonecznika warto skubać w stanach depresyjnych, przy bezsenności i stanach lękowych. Zawierają witaminę B1, witaminy A, B3, D, E, lecz również związki mineralne takie jak cynk, wapń, magnez, potas, żelazo, miedź i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Pestki dyni wspomogą nasz obciążony stresem i pracą mózg. Dodatkowo regulują przemianę materii. Mają w sobie dużo cynku i lecytyny oraz soli mineralnych. Zawierają również sporą ilość tłuszczów i witaminy A, B9, B15.
Poniżej prezentuje wartości odżywcze w poszczególnych nasionach oraz pestkach:
Pestki dyni
Składnik | Zawartość w 100 [g] |
Kalorie (wartość energetyczna) | 559 kcal / 2339 kJ |
Białko | 30,23 g |
Tłuszcz ogółem | 49,05 g |
Kwasy tłuszczowe nasycone | 8,659 g |
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone | 16,242 g |
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone | 20,976 g |
Kwasy tłuszczowe omega-3 | 0,180 g |
Kwasy tłuszczowe omega-6 | 20,796 g |
Węglowodany | 10,71 g |
Błonnik pokarmowy | 6,0 g |