0
Koszyk

W Twoim koszyku nie znajdują się obecnie żadne produkty

Odżywianie

Dieta śródziemnomorska | Jedz ryby | Omega 3 | Zdrowe kwasy tłuszczowe

Dieta śródziemnomorska

Już w latach 50-tych zaczęto interesować się związkiem pomiędzy sposobem żywienia Greków i Włochów, a rzadszym występowaniem nadwagi i otyłości, chorobom dieto zależnym oraz zapadalnością na choroby związane z układem krążenia. Żywili się oni w sposób, który dziś nazywamy dietą śródziemnomorską.

Szczególną rolę w diecie śródziemnomorskiej odgrywa duża ilość warzyw, owoców, ryb i zdrowych tłuszczów. Wiele osób kojarzy diety bogate w dużą zawartość tłuszczów, jako te niosące ze sobą ryzyko zwiększenia masy ciała, natomiast dieta śródziemnomorska jest bogata w te „zdrowe tłuszcze”. Jak pokazują badania naukowe nie zaleca się ograniczenia spożycia zdrowych tłuszczów w celu uzyskania odpowiedniej masy ciała. Stosowanie diety śródziemnomorskiej jest powiązane z mniejszym wzrostem otyłości brzusznej i obniżeniem masy ciała.

W oparciu o najnowsze opinię amerykańskich ekspertów żywieniowych i dietetyków, w rankingu najlepszych diet roku 2017 (spośród 38 najpopularniejszych), dieta śródziemnomorska zajęła drugą pozycje. (Źródło: U.S. News & World Report’s Best Diets)

Czym różnią się posiłki, które goszczą na Greckich i Włoskich stołach od naszych?

jak zacząć dietę

  • Posiłki są obfite w dużą ilość zielonych warzyw skropionych oliwą z oliwek przy każdym posiłku.
  • Zamiast niezdrowych przekąsek, ciast i słodyczy w formie deseru spożywa się owoce w obfitych ilościach.
  • W porównaniu do mieszkańców Stanów Zjednoczonych i państw Europejskich we Włoszech i Grecji rzadziej spożywa się chleb, makarony i inne produkty węglowodanowe.
  • Produkty zbożowe pełnoziarniste, spożywane są w jak najmniej przetworzonej formie. Pieczywo białe jest jadane sporadycznie.
  • Jako główny posiłek, co najmniej dwa razy w tygodniu pojawia się fasola, bób, soczewica czy ciecierzyca, a kuchnia śródziemnomorska słynie z past na bazie warzyw strączkowych (np. humus).
  • Oliwę ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą, stosuje się do wszystkich potraw. Grecy spożywają najwięcej oliwy na świecie, ok. ½ lita na tydzień.
  • Potrawy zawierają duże ilości cebuli i czosnku, które mają właściwości przeciwbakteryjne i obniżają ciśnienie krwi.
  • Dania bogate są w takie przyprawy jak rozmaryn, tymianek, bazylia, szałwia, kminek zawierające silne przeciwutleniacze, chroniące przed miażdżycą.
  • Ryby i owoce morza spożywa się minimum 2 razy w tygodniu. Są bogatym źródłem cynku, który dodatkowo wspomaga pracę systemu nerwowego.
  • Produkty mleczne spożywa się raczej w umiarkowanych ilościach, przede wszystkim w postaci chudych i twardych jogurtów (np.feta).
  • Jaja wg diety Śródziemnomorskiej powinno się spożywać w ograniczonych ilościach do 4-5 tygodniowo.
  • Dietę charakteryzuje umiarkowane spożycie białego mięsa oraz małe spożycie mięsa czerwonego. Małe porcje łączy się z dużą ilością warzyw. Mięso czerwone nie stanowi podstawowego produktu w diecie, a raczej jest dodatkiem.

W składnikach diety znajdziemy wiele bioaktywnych substancji odżywczych.

  • Selen, glutation, likopen
  • Antyoksydanty, szczególnie resweratrol
  • Polifenole z oliwy z oliwek
  • Witaminy E i C
  • Beta-karoten
  • Fitoestrogeny

Jeżeli zastanawiasz się czy dieta śródziemnomorska to dobry wybór, myślę że powyższy artykuł rozwiał Twoje wątpliwości. Przeanalizuj swój dotychczas sposób żywienia!



Magdalena Pardela

Magdalena Pardela

Instruktor Fitness I Fizjoterapeuta

Magdalena Pardela, Fizjoterapeutka i certyfikowany trener Pelvic Floor Safe – PFS® – trening bezpieczny dla kobiet. Dyplomowany Instruktor Rekreacji Ruchowej o specjalności Fitness, Kulturystyka oraz certyfikowany Instruktor Pilates. Właścicielka Ars Athletica - Centrum Treningu i Fizjoterapii w Krakowie (https://web.facebook.com/arsathleticakrakow/) oraz Szkoły Rodzenia Bambi (https://goo.gl/y37HzY) Specjalizuje się fizjoterapii uroginekologicznej, treningach dla kobiet oraz treningach funkcjonalnych, korygujących postawę lub pomagających przywrócić prawidłową motorykę po wszelkich kontuzjach i operacjach. Posiadana wiedza z zakresu anatomii i fizjologii, zdobyta podczas studiów na wydziale Rehabilitacji Ruchowej, sprawia, że szczególną uwagę zwraca na technikę wykonywanych ćwiczeń.W szkole rodzenia zajmuje się fizjoterapią oraz prowadzi liczne wykłady i ćwiczenia dla kobiet w ciąży i połogu. Doświadczenie zawodowe zdobywała poprzez liczne praktyki w prywatnych i państwowych placówkach na terenie całej Polski. Aktualnie ciągle się rozwija i czynnie bierze udział w wielu konferencjach naukowych i szkoleniach. Na co dzień pasjonatka zdrowego żywienia, kalisteniki, baletu oraz acroyogi. Więcej na temat Magadaleny możecie dowiedzieć się z jej social media: https://www.instagram.com/trenerka_pardelka/


Magdalena teraz poleca


Sprawdź nasze najnowsze promocje! KUP TERAZ