Dieta Nordycka | Opis, Korzyści, Wady

- Czym jest dieta nordycka?
- Co można jeść na diecie nordyckiej?
- Jakie są korzyści?
- Jakie są wady?
- Czy może ona pomóc schudnąć?
Czym jest dieta nordycka?
Co można jeść na diecie nordyckiej?
Dieta nordycka oparta jest na tradycyjnych podstawowych produktach spożywczych krajów nordyckich. Pokarmy powszechnie występujące w kuchniach tych krajów, to ziemniaki i inne warzywa korzeniowe, jagody, produkty pełnoziarniste, kapusta, jabłka, gruszki, owies, żyto, mleko i fermentowane mleko - stanowią one większość diety. Wiele z tych tradycyjnych nordyckich pokarmów kojarzy się z korzystnymi skutkami zdrowotnymi.1,2
Dieta nordycka odradza spożywanie mięsa i zamiast tego zaleca zwiększone spożycie roślin strączkowych, które są bardziej przyjaznym dla środowiska źródłem białka.3
Kraje skandynawskie są również doskonale położone pod względem geograficznym do wędkowania, więc ryby i owoce morza stanowią ważną część diety.3,4
Dieta zaleca również wybieranie ogólnie “miękkich” tłuszczów, takich jak te, które można znaleźć w roślinnych pastach do smarowania i margarynie, ograniczenie spożycia soli do 6g dziennie i picie co najmniej 1,5 litra wody lub niesłodzonego płyny dziennie.5
Jakie są korzyści?
Istnieje wiele udokumentowanych korzyści diety nordyckiej, a kilka z nich pokrywa się z tymi obserwowanymi w badaniach oceniających dietę śródziemnomorską. Korzyści zdrowotne przypisywane diecie nordyckiej obejmują zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych i śmiertelności.5
Diety roślinne wiążą się z wieloma z tych korzyści i wydają się być skuteczną strategią profilaktyki zdrowotnej.6
Dodatkowo, brak wysoce przetworzonej żywności w diecie nordyckiej oraz mniejsze spożycie czerwonego mięsa i soli może wyjaśniać mniejsze ryzyko poważnych chorób związanych z tym, dla tych którzy ściśle przestrzegają tej diety.7,8
Dieta łączy wysokie spożycie wapnia (z nabiału), omega 3 i białka, co prawdopodobnie przyczynia się do ogólnego dobrego stanu zdrowia fizycznego i funkcji poznawczych u osób, które ją stosują, zwłaszcza u osób starszych.9,10,11
Jakie są wady?
Czy dieta nordycka może pomóc schudnąć?
Podsumowanie

Dieta śródziemnomorska | Jedz ryby | Omega 3 | Zdrowe kwasy tłuszczowe
Jeżeli zastanawiasz się, czy dieta śródziemnomorska to dobry wybór, postaram się rozwiać Twoje wątpliwości.

Post Przerywany 16:8 (IF) | Korzyści i Prawidłowy Sposób
Tak jak w przypadku innych diet, post przerywany 16:8 może być skuteczną strategią na utratę masy ciała i poprawę wydajności ćwiczeń.

Claire jest dietetyczką zarejestrowaną poprzez Academy of Nutrition and Dietetics oraz trenerem Health and Wellness certyfikowanym przez International Consortium for Health and Wellness Coaching. Posiada licencjat z biologii i tytuł magistra z dietetyki klinicznej i żywienia z Uniwersytetu w Pittsburghu.
Rozmowa i pisanie o jedzeniu i fitnessie jest ulubioną częścią życia Claire, ponieważ uwielbia wykorzystywać swoje doświadczenie, aby pomóc innym w realizacji ich celów zdrowotnych i w poprawie kondycji psychicznej.
Claire jest też certyfikowanym instruktorem kolarstwa halowego i uwielbia fizyczny impuls, jaki uzyskuje dzięki regularnym biegom i zajęciom jogi. Kiedy sama nie trenuje, kibicuje drużynom sportowym w rodzinnym mieście w Pittsburghu lub gotuje dla swojej rodziny.
Dowiedz się więcej o doświadczeniach Claire tutaj.
- Akesson A, Andersen LF, Kristjánsdóttir AG, Roos E, Trolle E, Voutilainen E, et al. Health effects associated with foods characteristic of the Nordic diet: a systematic literature review. Food Nutr Res. (2013) 57:22790. doi: 10.3402/fnr.v57i0.22790
- Olsen A, Egeberg R, Halkjær J, Christensen J, Overvad K, Tjønneland A. Healthy aspects of the Nordic diet are related to lower total mortality. J Nutr. (2011) 141:639–44. doi: 10.3945/jn.110.131375
- Mithril C, Dragsted LO, Meyer C, Tetens I, Biltoft-Jensen A, Astrup A. Dietary composition and nutrient content of the New Nordic Diet. Public Health Nutr. (2012) 16:777–85. doi: 10.1017/S1368980012004521
- Bere E, Brug J. Towards health-promoting and environmentally friendly regional diets – a Nordic example. Public Health Nutr. (2008) 12:91–6. doi: 10.1017/S1368980008001985
- Krznarić, Ž., Karas, I., Ljubas Kelečić, D., & Vranešić Bender, D. (2021). The Mediterranean and Nordic Diet: A Review of Differences and Similarities of Two Sustainable, Health-Promoting Dietary Patterns. Frontiers in nutrition, 8, 683678. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.683678
- Tuso, P. J., Ismail, M. H., Ha, B. P., & Bartolotto, C. (2013). Nutritional update for physicians: plant-based diets. The Permanente journal, 17(2), 61–66. https://doi.org/10.7812/TPP/12-085
- Theodoratou, E., Timofeeva, M., Li, X., Meng, X., & Ioannidis, J. (2017). Nature, Nurture, and Cancer Risks: Genetic and Nutritional Contributions to Cancer. Annual review of nutrition, 37, 293–320. https://doi.org/10.1146/annurev-nutr-071715-051004
- Jiménez-Cortegana, C., Iglesias, P., Ribalta, J., Vilariño-García, T., Montañez, L., Arrieta, F., Aguilar, M., Durán, S., Obaya, J. C., Becerra, A., Pedro-Botet, J., Sánchez-Margalet, V., & On Behalf Of The Cardiovascular Disease Working Group Of The Spanish Society Of Diabetes Sed (2021). Nutrients and Dietary Approaches in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus and Cardiovascular Disease: A Narrative Review. Nutrients, 13(11), 4150. https://doi.org/10.3390/nu13114150
- Cuesta-Triana, F., Verdejo-Bravo, C., Fernández-Pérez, C., & Martín-Sánchez, F. J. (2019). Effect of Milk and Other Dairy Products on the Risk of Frailty, Sarcopenia, and Cognitive Performance Decline in the Elderly: A Systematic Review. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 10(suppl_2), S105–S119. https://doi.org/10.1093/advances/nmy105
- Martí Del Moral, A., & Fortique, F. (2019). Omega-3 fatty acids and cognitive decline: a systematic review. Omega-3 y deterioro cognitivo: una revisión sistemática. Nutricion hospitalaria, 36(4), 939–949. https://doi.org/10.20960/nh.02496
- Bauer, J., Biolo, G., Cederholm, T., Cesari, M., Cruz-Jentoft, A. J., Morley, J. E., Phillips, S., Sieber, C., Stehle, P., Teta, D., Visvanathan, R., Volpi, E., & Boirie, Y. (2013). Evidence-based recommendations for optimal dietary protein intake in older people: a position paper from the PROT-AGE Study Group. Journal of the American Medical Directors Association, 14(8), 542–559. https://doi.org/10.1016/j.jamda.2013.05.021